10 stycznia 2017 Udostępnij

Kolagen i jego znaczenie dla organizmu

Pierwsze skojarzenie, które wywołuje słowo kolagen to skóra, zmarszczki i proces starzenia. Tymczasem okazuje się, że ta forma białka jest jedną z najważniejszych substancji w organizmie, która wywiera wpływ na funkcjonowanie właściwie wszystkich tkanek i większości organów wewnętrznych. Czym jest kolagen i jakie skutki wywołuje jego niedobór? 

Nazwa kolagen wywodzi się z greki i stanowi połączenie słów cola (klej) oraz genno (rodzić). Już samo nazewnictwo wskazuje na funkcję, jaką substancja ta pełni w organizmie. Mówimy tu o głównym białku tkanki łącznej, które odpowiada za jej spajanie. Kolagen występuje w niemal całym organizmie, przy czym należy zaznaczyć, że jego zawartość w skórze sięga aż 75 procent, natomiast w gałce ocznej – 90 procent. U osoby dorosłej kolagen stanowi aż 10 procent masy ciała.

 

 

Czym jest kolagen?

Jako substancja występująca naturalnie w organizmie wszystkich kręgowców, kolagen stanowi główny budulec tkanki łącznej. Jego zawartość w ciele człowieka sięga aż 30 procent całkowitej masy białka. Elastyczne włókna wpływają na funkcjonowanie wszystkich kluczowych narządów wewnętrznych, m.in. nerek, wątroby, serca i płuc. Prawidłowa zawartość kolagenu ma też kluczowe znaczenie dla zdrowia oczu i układu kostnego.

Nauka rozróżnia osiem typów tej substancji, przy czym każdy z nich charakteryzuje się odmienną budową, co ma bezpośredni związek z obszarem występowania i z funkcją, którą spełnia. Pozostałych osiem typów wciąż jeszcze nie doczekało się klasyfikacji, a rola, którą pełnią w organizmie, wciąż jeszcze pozostaje zagadką.

Organizm wykazuje zapotrzebowanie na kolagen przez cały czas, co ma bezpośredni związek z charakterystyką tkanki łącznej, która w ramach reakcji na czynniki zewnętrzne i wewnętrzne (metaboliczne) podlega procesom regeneracji, przebudowy i odnowy. Do tego potrzebne są włókna kolagenowe, które wykazują wyjątkową odporność na zgniatanie.

Niestety, wraz z postępującym procesem starzenia produkcja kolagenu zostaje zahamowana. Dzieje się tak ponieważ z wiekiem substancja ta traci zdolność do asymilacji wody, w wyniku czego jej odtworzenie staje się niemożliwe. Całkowite zahamowanie produkcji kolagenu następuje między 60. a 70. rokiem życia. 

płynny kolagen

Wpływ niedoboru kolagenu na organizm

Zbyt mała ilość wytwarzanego kolagenu niesie ze sobą bardzo poważne konsekwencje dla organizmu. Niedobór tej substancji jest powszechnie kojarzony ze zmarszczkami i zwiotczałą skórą, jednak to tylko jeden ze skutków. Pozostałe nie są tak wyraźnie widoczne, za to możemy być pewni, że będą wyraźnie odczuwalne. Wytwarzanie kolagenu w organizmie zmniejsza się wraz z rozpoczynającym się procesem starzenia, czyli w praktyce – po 25. roku życia. Proces ulega znacznemu przyspieszeniu w wyniku zmian hormonalnych po 50. roku życia, czyli w okresie menopauzy. 

W wyniku niedoboru kolagenu zmienia się nasz wygląd – skóra traci elastyczność, a na jej powierzchni pojawiają się bruzdy i załamania (zmarszczki), które pogłębiają się wraz z wiekiem. Taki stan ma też znaczący wpływ na nasze samopoczucie – zbyt mała ilość kluczowego białka sprzyja odczuwaniu bólów kostno-stawowych, obniżeniu sprawności mięśni i ścięgien, pogorszeniu widzenia, osłabieniu pracy nerek, wątroby oraz serca. Z całą stanowczością można zatem stwierdzić, że kolagen, a raczej zbyt niski poziom tej substancji, jest jedną z przyczyn odpowiadających za wszystkie problemy charakterystycznych dla podeszłego wieku. 

Sprawdź skład DuoLife Collagen >>

Co niezwykle istotne, znaczne zmniejszenie produkcji kolagenu nie jest charakterystyczne wyłącznie dla wieku dojrzałego. Niedobory tej substancji pojawiają się też u osób młodych. Jako przyczynę wewnętrzną należy w tym przypadku wymienić indywidualne uwarunkowania genetyczne oraz zaburzenia hormonalne. Na zahamowanie produkcji kolagenu wpływają też czynniki zewnętrzne. Do podstawowych można zaliczyć niewłaściwą dietę oraz używki. Kolejnym jest nadmierna ekspozycja na promienie słoneczne, które znacząco przyczyniają się do znacznego przyspieszenia rozpadu włókien kolagenowych. Podobny skutek daje też korzystanie z solarium. Niekorzystne oddziaływanie wykazują też skrajne temperatury – wysokie i niskie. Częste kąpiele w gorącej wodzie działają relaksująco dla umysłu, jednak z całą pewnością nie przyczyniają się do zachowania młodego wyglądu. 

Suplementacja kolagenu

Utrata kolagenu jest nieunikniona, jednak proces ten można znacząco spowolnić i jednocześnie złagodzić jego przebieg. Substancja ta jest zawarta w wielu produktach spożywczych, jednak w stosunkowo niskiej dawce, zatem konieczna jest dodatkowa suplementacja. Kolagen do picia wykazuje bardzo dobrą przyswajalność – podany doustnie zostaje natychmiast wchłonięty przez układ pokarmowy. Warto jednak zwrócić uwagę na postać substancji – kolagen w płynie jest najlepiej przyswajany w formie hydrolizatu kolagenu.

Płynny kolagen jest też wykorzystywany w medycynie estetycznej. Podawany drogą iniekcji podskórnej bardzo skutecznie wypełnia załamania, jednak w tym przypadku działanie substancji ma charakter wyłącznie miejscowy.