10 kwietnia 2017 Udostępnij

Wiosenny zastrzyk energii - naturalnie!

Wiosna – wyczekiwana przez wszystkich pora roku, wita nas cieplejszymi promieniami słońca, pierwszymi wiosennymi kwiatami i… zmęczeniem. Przeciążeni zimą nie jesteśmy w stanie powitać wiosny tak entuzjastycznie, jak na to zasługuje. Jak temu zaradzić? Przedstawiamy naturalne sposoby na dodanie sobie sił witalnych.

Aloes – chętnie i szeroko wykorzystywany w kosmetyce, w ziołolecznictwie z niewiadomych powodów pomijany. Tymczasem sok z aloesu nie tylko pozytywnie wpływa na skórę. Regularne picie soku z aloesu ma dobroczynny wpływ na układ trawienny, wzmacnia układ odpornościowy – ważne szczególnie wiosną, pomaga usunąć toksyny, działa przeciwzapalnie. Jeśli zastanawiamy się, jak zmniejszyć zakwaszenie organizmu, powinniśmy sięgnąć właśnie po aloes. Sok z aloesu można kupić w sklepach zielarskich lub… wycisnąć z kwiatka stojącego na parapecie.

Szpinak – znany jest przede wszystkim z dużej zawartości żelaza i polecany osobom borykającym się z anemią. Poza żelazem znajdziemy w nim potas, luteinę, witaminę C, beta-karoten i kwas foliowy. Jedzenie szpinaku można potraktować jako profilaktykę antynowotworową i antymiażdżycową. Szpinak można spożywać na surowo np. w sałatce, podsmażany z makaronem, zapiekany w zapiekankach lub jako dodatek do ciast. Popularne jest szpinakowe ciasto leśny mech.

Pigwa – przybyła z Azji, ale szybko stała się popularna w Polsce. Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia – mają cierpki smak. Jednak wyprodukowany z nich sok zawiera w sobie więcej witaminy C niż uważane za jej najlepsze źródło cytrusy. Znajdziemy w nim również dużo witamin z grupy B, fosfor, żelazo, miedź, potas, magnez i wapń. Sok z pigwy jest ratunkiem przy biegunce, wymiotach i problemach żołądkowych. Ponadto wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Jest również niezastąpiony jako środek wzmacniający organizm. 

Chia – czyli szałwia hiszpańska znana była już starożytnym Majom i Aztekom. Mówiąc „chia” mamy na myśli jej nasiona, to one zawierają fosfor, magnez, wapń, mangan oraz witaminy z grupy B. Co ciekawe, nasiona chia zawierają trzy razy więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki, niesłusznie uważany za lidera w tej dziedzinie. Nasiona chia dodają sił witalnych oraz wspomagają odchudzanie. Wydają się idealne dla tych, którzy chcą schudnąć bez efektu osłabienia spowodowanego dietą.

Pokrzywa – to nie tylko przykro kojarzący się chwast. Już nasze babki wiedziały, że zarówno chłostanie się pokrzywą, jak i picie wywaru z niej pomaga zwalczać artretyzm. Picie soku lub wywaru z pokrzywy to pradawna tradycja wiosenna. Pokrzywę ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów uważano za roślinę mającą korzystny wpływ na organizm właśnie wiosną. Dziś wiemy, że pogląd ten jest w pełni uzasadniony.

Więcej na temat wzmacniania organizmu można przeczytać na portalu naturapluszdrowie.pl

Materiał partnera zewnętrznego