
Wiosenny zastrzyk energii - naturalnie!
Wiosna – wyczekiwana przez wszystkich pora roku, wita nas cieplejszymi promieniami słońca, pierwszymi wiosennymi kwiatami i… zmęczeniem. Przeciążeni zimą nie jesteśmy w stanie powitać wiosny tak entuzjastycznie, jak na to zasługuje. Jak temu zaradzić? Przedstawiamy naturalne sposoby na dodanie sobie sił witalnych.
Aloes – chętnie i szeroko wykorzystywany w kosmetyce, w ziołolecznictwie z niewiadomych powodów pomijany. Tymczasem sok z aloesu nie tylko pozytywnie wpływa na skórę. Regularne picie soku z aloesu ma dobroczynny wpływ na układ trawienny, wzmacnia układ odpornościowy – ważne szczególnie wiosną, pomaga usunąć toksyny, działa przeciwzapalnie. Jeśli zastanawiamy się, jak zmniejszyć zakwaszenie organizmu, powinniśmy sięgnąć właśnie po aloes. Sok z aloesu można kupić w sklepach zielarskich lub… wycisnąć z kwiatka stojącego na parapecie.
Szpinak – znany jest przede wszystkim z dużej zawartości żelaza i polecany osobom borykającym się z anemią. Poza żelazem znajdziemy w nim potas, luteinę, witaminę C, beta-karoten i kwas foliowy. Jedzenie szpinaku można potraktować jako profilaktykę antynowotworową i antymiażdżycową. Szpinak można spożywać na surowo np. w sałatce, podsmażany z makaronem, zapiekany w zapiekankach lub jako dodatek do ciast. Popularne jest szpinakowe ciasto leśny mech.
Pigwa – przybyła z Azji, ale szybko stała się popularna w Polsce. Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia – mają cierpki smak. Jednak wyprodukowany z nich sok zawiera w sobie więcej witaminy C niż uważane za jej najlepsze źródło cytrusy. Znajdziemy w nim również dużo witamin z grupy B, fosfor, żelazo, miedź, potas, magnez i wapń. Sok z pigwy jest ratunkiem przy biegunce, wymiotach i problemach żołądkowych. Ponadto wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Jest również niezastąpiony jako środek wzmacniający organizm.
Chia – czyli szałwia hiszpańska znana była już starożytnym Majom i Aztekom. Mówiąc „chia” mamy na myśli jej nasiona, to one zawierają fosfor, magnez, wapń, mangan oraz witaminy z grupy B. Co ciekawe, nasiona chia zawierają trzy razy więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki, niesłusznie uważany za lidera w tej dziedzinie. Nasiona chia dodają sił witalnych oraz wspomagają odchudzanie. Wydają się idealne dla tych, którzy chcą schudnąć bez efektu osłabienia spowodowanego dietą.
Pokrzywa – to nie tylko przykro kojarzący się chwast. Już nasze babki wiedziały, że zarówno chłostanie się pokrzywą, jak i picie wywaru z niej pomaga zwalczać artretyzm. Picie soku lub wywaru z pokrzywy to pradawna tradycja wiosenna. Pokrzywę ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów uważano za roślinę mającą korzystny wpływ na organizm właśnie wiosną. Dziś wiemy, że pogląd ten jest w pełni uzasadniony.
Więcej na temat wzmacniania organizmu można przeczytać na portalu naturapluszdrowie.pl
Materiał partnera zewnętrznego
Zobacz również
Komentarze (0)
Jak przygotować podłoże pod deskę podłogową?
VUkładanie deski podłogowej to nie tylko estetyczny dodatek do wnętrza, ale także decyzja inwestycyjna, która może znacząco wpłynąć na komfort użytkowania przestrzeni. Aby jednak cieszyć się trwałością i elegancją drewnianej podłogi, kluczowe jest odpowiednie przygotowanie...
VW dzisiejszym zagonionym świecie, gdzie każda minuta jest na wagę złota, planowanie zdrowych posiłków może stanowić prawdziwe wyzwanie. Właśnie dlatego catering dietetyczny cieszy się rosnącą popularnością wśród pracowników biurowych w Polsce. Nie tylko pozwala zaoszczędzić czas...
VKlimatyzator ścienny zyskuje na popularności w polskich domach. Jego zalety to nie tylko skuteczne chłodzenie pomieszczeń, ale także nowoczesny wygląd, który świetnie komponuje się z estetyką wnętrz. W dobie zmieniającego się klimatu i coraz gorętszych lat, inwestycja w system...
Zostaw komentarz