11 marca 2020 Udostępnij

Ciasto z owocami - prawdziwy przebój wśród wypieków

Biszkoptowa rolada, ciasto drożdżowe, kruche lub wykwintny tort - doskonale smakują w towarzystwie owoców, a gdy jeszcze dodamy warstwę lekkiego puszystego kremu lub ubitej śmietany, nasze ciasto z owocami wzbudzi niekłamany zachwyt gości i domowników. W Internecie, prasie kolorowej i telewizyjnych programach kulinarnych znajdziemy bardzo dużo propozycji takich wypieków.

Jak się okazuje, przepis na ciasto z owocami to też jedno z najczęściej wyszukiwanych haseł kulinarnych w wyszukiwarkach internetowych. Nic w tym dziwnego, mają one same zalety: są smaczne, niezwykle efektowne i niemal wszyscy je lubią. Najważniejsze jednak, że bez większego wysiłku przygotuje je nawet początkujący cukiernik-amator. Często słyszymy, że  "je się oczami”. Coś w tym jest, bowiem ciasto z owocami to najpopularniejsza ozdoba wszystkich przyjęć.

Do tego pysznego wypieku możemy wykorzystać niemal wszystkie owoce. Na początku sezonu letniego niepodzielnie królują truskawki, maliny oraz jagody. Z czasem pojawiają się jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, morele oraz soczyste winogrona. Nie znaczy to oczywiście, że tylko latem możemy delektować się owocowymi wypiekami. W krótkie zimowe dni nic lepiej nie poprawia nastroju niż domowe ciasto z pysznymi cytrusami, które pięknie pachną i doskonale smakują. Szczególnie godne polecenia są tu słodkie czerwone pomarańcze. Zawsze możemy też wykorzystać owoce z puszki, najczęściej brzoskwinie i morele (wcześniej trzeba je dobrze osączyć na sitku).

Osobny temat to ciasta bez pieczenia, przede wszystkim uwielbiane serniki na zimno. Ich przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy masę twarogową (z dodatkiem żelatyny i cukru waniliowego) rozsmarować na warstwie herbatników, następnie obłożyć owocami i równomiernie polać przestudzoną galaretką. Całość wstawić do lodówki, podawać po całkowitym zastygnięciu galaretki.  A może by tak już dziś teorię zamienić w praktykę i przygotować łatwe ciasto, które nie może się nie udać?

Oto nasze przepisy na ciasta z owocami:

Gotowy spód biszkoptowy (ze sklepu) ponakłuwać widelcem. Rozsmarować na nim około 20 dag truskawek (mogą być z mrożonki) z 2 łyżkami cukru. Następnie 15 dag pełnotłustego twarogu wymieszać z 3 łyżkami konfitury truskawkowej i 1 opakowaniem twarożku waniliowego. Kleksy masy twarogowej przekładać łyżeczką na warstwę zmiksowanych truskawek (zachowując przy tym równe odstępy między nimi). Twarogowe kleksy ewentualnie udekorować rozmrożonymi truskawkami.

W wersji dla ambitnych biszkopt pieczemy samodzielnie: 5 białek ubijamy na sztywno z 15 dag cukru. Nie przerywając ubijania kolejno dodajemy 5 żółtek i 1 łyżkę oleju. Powoli wsypujemy 15 dag mąki oraz 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, dokładnie mieszamy. Biszkopt przekładamy na wyłożoną pergaminem blachę, pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe!

Artykuł sponsorowany